Astronomie

Info over de astronomiecursus in het Wijkcentrum vanaf september 2021.

Het lijkt me heel leuk om mensen, die zelden ’s nacht naar de sterrenhemel kijken en wel interesse hebben, de weg te wijzen aan de sterrenhemel.

Mijn intentie is niet zo zeer om wetenschappelijke kennis over het heelal over te brengen. Iedereen kan op internet van alles opzoeken en bekijken over astronomische onderwerpen.

Op een tiental avonden wil ik met powerpoint-presentaties een aantal elementaire dingen vertellen en laten zien over de zon, de maan en de planeten én de koppeling maken met de sterrenhemel, die iedereen van thuis uit kan zien: waar kan ik de planeet Venus vinden? Is de planeet Mars ook te zien? Ook wordt één avond besteed aan telescopen, elementaire optica  en sterrenkaarten.

We gaan ook zeker op een avond een geschikte donkere plek zoeken in de buurt van het Wijkcentrum om sterrenbeelden te leren herkennen aan de hemel. Als je de sterrenbeelden leert kennen, kun je ook makkelijker vinden waar de planeten te zien zijn tussen de sterren.

Ik zelf ben al vanaf mijn 16e levensjaar altijd geïnteresseerd gebleven in hetgeen aan de sterrenhemel door het jaar heen te zien is.

Als vrijwilliger – en later in dienst als medewerker – van de Volkssterrenwacht “Simon Stevin” in Oudenbosch (1961) heb ik vaak bezoekers rondgeleid en enthousiast gemaakt voor de amateur-astronomie.  Op mijn 30ste ben ik de verpleging in gegaan en heb jarenlang  gewerkt in Verpleeghuis Margriet te Nijmegen (inmiddels verdwenen).

Nu ben ik al een poosje gepensioneerd en heb alle tijd en zin om op een eenvoudige wijze aan belangstellenden de wereld rondom hen te verruimen.

Chris Derks

De lessen bestaan uit de volgende onderdelen:

Datum          Onderwerp

Les 1      15 sept                 Mijn Sterrenhemel

Les 2      22 sept                 Onze maan

Les 3      29 sept                 Onze Zon

Les 4        6 okt                   De Planeten

Les 5      13 okt                   Elementaire Optica

Les 6      20 okt                   Planetoïden e.a.

Les 7      27 okt                   Ons Melkwegstelsel

Les 8        3 nov                  Sterren, geboorte en vergaan

Les 9      10 nov                  Melkwegstelsels

Les 10   17 nov                  Sterrenwachten

In verband met de vele aanmeldingen is de cursus vol geboekt. via onderstaand formulier kunt u zich alleen opgeven als reserve.